Veel gestelde vragen

Rond private lease zingen veel vragen rond. JAMES Autoservice heeft op de meeste daarvan een antwoord. Dankzij die antwoorden krijg je een helder inzicht in wat private lease inhoudt: welke voordelen het jou oplevert, welke rechten je hebt, maar ook welke plichten. Mocht jij een vraag hebben die er toch niet bij staat, aarzel dan niet en neem contact op met ons via onderstaande knop of het chat-venster.

Lees meer
 • Vast maandbedrag
 • Geen onverwachte kosten
 • Leasen zonder zorgen

Instappen

Vanaf welke leeftijd kan ik een private-leasecontract afsluiten?

Vanaf 18 jaar ben je bij JAMES Private Lease welkom. Vanzelfsprekend moet je wel in het bezit zijn van een (in Nederland) geldig rijbewijs.

Wie mag er in de auto rijden?

De hoofdbestuurder (degene die de overeenkomst afsluit) blijft altijd verantwoordelijk voor de auto, maar hij of zij mag anderen wel toestemming geven om te rijden. Voorwaarde is vanzelfsprekend wel dat die persoon in het bezit is van een (in Nederland) geldig rijbewijs.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn auto krijg?

Na het tekenen van het leasecontract verwachten wij de auto binnen 8 tot 12 weken af te leveren.

Hoe teken ik de Leaseovereenkomt?

Omdat wij het leasecontract per e-mail sturen, onderteken je het contract ook digitaal. Bijvoorbeeld door het contract te printen, te onderteken en in te scannen. Of door een handtekening als afbeelding in te voegen. Daarna ontvangen zowel jij als wij de ondertekende overeenkomst. Deze methode is veilig en snel.

Wil je de leaseovereenkomst toch liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@jamesautoservice.nl. Na ondertekening stuur je dit document ook weer per post terug naar het adres dat in de brief wordt vermeld. Houd er in dit geval bovendien rekening mee dat het langer kan duren voordat wij jouw private leaseauto bestellen.

Heb ik bedenktijd na het tekenen van het contract?

Ja. Punt. Er is namelijk een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Deze bedenktijd gaat in op de ontvangstdatum van het door jouw ondertekende leasecontract.

Ik wil graag eigen accessoires inbouwen. Mag dat?

Dat kan, maar de auto moet in originele staat ingeleverd worden, zonder beschadigingen. Let er ook op dat aanpassingen tot storingen kunnen leiden. Die zijn dan voor eigen rekening.

Rijden

Ik wil iets regelen als rijder van een leaseauto! Hoe doe ik dat?

Ik wil iets regelen als rijder van een leaseauto! Hoe doe ik dat?

Via www.jamesautoservice.nl maakt u eenvoudig een afspraak voor:

 • Onderhoud
 • APK
 • Bandenwissel

Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over schade, onderhoud of APK of parkeervergunning? Bel ons dan tijdens kantooruren op 035 – 7600 613.

Kan ik mijn leaseauto gewoon bij JAMES Autoservice laten onderhouden?

Dat kan zeker! Afspraken voor reparaties, bandenvervanging en onderhoud plan je online via jamesautoservice.nl bij jouw JAMES Autoservice vestiging.

Waar laat ik schade aan de auto repareren?

Afspraken voor schadeherstel plan je eenvoudig online via jamesautoservice.nl. Daar vind je de vestigingen waar je terecht kunt.

Wanneer moet ik onderhoud of reparatie toch zelf betalen?

Als je de auto hebt verwaarloosd, bijvoorbeeld omdat je reparaties en onderhoud niet op tijd laat uitvoeren. Of bijvoorbeeld doordat je het oliepeil te weinig controleert en er schade is als gevolg van een te laag peil.

 • Als je de auto op een onverantwoorde manier hebt gebruikt
 • Als de auto is beschadigd en de reparatie hiervan niet onder de cascodekking valt;
 • Bij reparaties aan of onderhoud van iets wat niet bij de auto hoort
 • Als je reparaties of onderhoud uitvoert of laat uitvoeren of banden vervangt of laat vervangen zonder eerst onze toestemming te vragen. Of wanneer je toch kiest voor een nader bedrijf dan de partij die wij daarvoor hebben aangewezen. Dit voorkom je door een afspraak te maken via jamesautoservice.nl. Of door te bellen met een medewerker van het hoofdkantoor: 035 – 7600 613.

Een volledig overzicht in dit kader vind je in de algemene voorwaarden.

Ik wil graag winterbanden. Wat nu?

Rij je in de koude periodes van het jaar liever op winterbanden, dan kunnen wij dit voor je regelen. Je betaalt hier dan wel extra voor. Wij geven dan aan welke banden je krijgt en welk bedrijf deze banden levert, monteert en zonodig de zomerbanden bewaart. Let op: winterbanden zijn niet in alle gevallen mogelijk, dit hangt af van het soort auto dat je least. Neem daarom altijd contact met ons op. Dan kunnen wij aangeven of het mogelijk is, wat de kosten zijn en of er nog andere spelregels zijn.

Wat moet ik doen bij schade, inbraak of diefstal van de auto?

Bel dan onmiddellijk met JAMES Autoservice, 035 – 7600 613. Dit telefoonnummer is op werkdagen van 08:30 tot 18:00 bereikbaar. Dit zijn natuurlijk hele vervelende situaties, daarom een paar tips:

 • Probeer bij tweezijdige schade (met een andere weggebruiker) met je mobiele telefoon een foto te maken van het voertuig van de andere partij. En zorg dan dat alle betrokken kentekens op de foto staan. Deze foto(‘s) zijn nodig voor het schadedossier.
 • Schade gereden en is er geen andere weggebruiker betrokken, bijvoorbeeld bij een aanrijding tegen een paaltje of een boom? Dan hoef je geen Europees schadeformulier in te vullen. Slechts in enkele gevallen kan het zijn dat wij dit alsnog nodig hebben. Dan nemen wij contact met je op.
 • Pechhulp geldt binnen Nederland en Europa. Meer informatie over pechhulp vind je in de Algemene Voorwaarden.

Gaat het om inbraakschade of diefstal? Doe dan aangifte bij de politie via www.politie.nl.

Moet ik zelf ook iets betalen bij schade?

Meestal wel. Je hebt namelijk een dekking met een eigen bijdrage van maximaal € 300 per niet verhaalbare schade. Stel er is een schade van € 800. Dan betaal je € 300 eigen bijdrage. Is het schadebedrag lager dan de eigen bijdrage? Dan betaal je vanzelfsprekend alleen het schadebedrag. Bij een ruitvervanging krijg je € 68 korting op de eigen bijdrage van € 300. Je betaalt hiervoor dus maximaal € 232 euro. Bij een harsreparatie van glasschade wordt overigens geen eigen bijdrage in rekening gebracht.

Wat is er allemaal verzekerd en wat valt er onder de casco dekking?

Dit hebben we voor je op een rij gezet in de Dekkingsvoorwaarden (pdf, 731kb) die je via de link kunt downloaden. Hierin vind je alles over:

 • Algemene (verzekerings)voorwaarden
 • Wettelijke Aansprakelijkheidsvoorwaarden
 • Casco voorwaarden
 • Ongevallen Inzittenden voorwaarden
 • Collectieve Schadeverzekering voor inzittenden voorwaarden

Financieel / Contractueel

Moet ik bij private lease ook met bijtelling rekening houden?

Bij de Belastingdienst wordt een privé leaseauto niet gerekend tot het inkomen. Met andere woorden: bijtelling is in dit geval niet van toepassing.

Wat is inbegrepen in de leaseprijs?

Allereerst natuurlijk een spiksplinternieuwe auto. Maar dat is nog lang niet alles, want het mooie van private lease is natuurlijk dat jij een vast bedrag per maand betaalt en daarom geen omkijken meer hebt naar allerlei bijkomende kosten. Want de volgende zaken zijn inbegrepen in de leaseprijs:

 • Wegenbelasting
 • Reparaties, onderhoud en normale bandenvervanging
 • Pechhulp (24/7)
 • Hulp bij een ongeval in Nederland en in andere landen, zoals afgesproken
 • Verzekeringspremies voor Wettelijke Aansprakelijkheid, Casco, Ongevallen Inzittenden en Collectieve Schadeverzekering voor inzittenden. Lees meer over de verzekeringen in de Dekkingsvoorwaarden (pdf, 731kb).
 • De kosten voor de APK
 • Het recht op vervangend vervoer na 72 uur
 • De kosten van het op kenteken zetten van de auto
 • Het aantal kilometers in de gekozen kilometerbundel

Wil je echt tot in detail lezen wat er allemaal in de leaseprijs is inbegrepen – en wat niet? Lees dan de Algemene Voorwaarden (pdf). Enthousiast geworden? Kijk dan snel welke auto's je bij ons kunt leasen.

Stel ik rij meer of minder kilometers per jaar of stel dat ik de looptijd van mijn leasecontract wil veranderen. Kan dat?

Ja, dit is mogelijk. Neem in zo’n geval zo snel mogelijk contact op met het hoofdkantoor van JAMES Autoservice om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via 035 – 7600 613 of door een e-mail te sturen naar info@jamesautoservice.nl.

Stel dat ik de private leaseauto eerder wil inleveren?

De lease eerder stoppen dan afgesproken is mogelijk, maar dat kan wel financiële gevolgen hebben. Een ding is hierbij heel belangrijk: je zult nooit meer betalen dan wat je betaald zou hebben als de overeenkomst was afgesloten met een kortere looptijd. We gaan bij beëindiging immers altijd uit van het aantal kilometers dat de auto werkelijk gemiddeld per jaar heeft gereden. Is dit minder dan afgesproken, kijken we naar de prijstabel die hoort bij deze kilometerstand. Die prijs wordt vervolgens teruggerekend naar het begin van de leaseperiode, waarbij rekening wordt gehouden met de tijd dat het contract al loopt. Een paar voorbeelden:

Stop je binnen 12 maanden na het begin van de lease?

In dit geval betaal je voor de volle 12 maanden de leaseprijs. Je betaalt dan het leasetarief dat hoort bij de kortere looptijd van 12 maanden.

Voorbeeld:

Stel de leaseperiode duurt 48 maanden, de auto rijdt gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar en de leaseprijs hiervoor is € 239* per maand. Na 8 maanden wil je de auto echter inleveren en de auto heeft inderdaad gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar gereden. Dan ziet de herberekening er als volgt uit:

 • De leaseprijs bij 12 maanden en een gemiddelde van 1-10.000 kilometer per jaar bedraagt € 309* per maand
 • Deze leaseprijs geldt dan vanaf het begin tot het einde van de lease
 • Jouw leaseprijs was € 239, maar had dus € 309 per maand moeten zijn. In deze berekening heb je € 70 per maand te weinig betaald
 • Dit betekent dat je voor 8 maanden het tekort van € 70,- moet bijbetalen (samen € 560) en voor de 4 resterende maanden van het jaarcontract nog € 309 per maand (samen € 1.236)
 • In totaal betaal je dus € 1.796 bij.

Stop je na 12 maanden na het begin van de lease?

In dit geval zijn er een aantal opties en berekenen we wat voor jou gunstiger is. Dit kan zijn:

 • Het betalen van de resterende maandtarieven voor het tijdvak waarin de lease zich op het moment van opzegging bevindt (maximale opzeggingsvergoeding, ofwel 100%)
 • Het berekenen van het restbedrag op basis van de leaseprijs die hoort bij het vorige tijdvak en deze leaseprijs vervolgens vermenigvuldigen met het aantal maanden dat de lease daadwerkelijk duurde.

Voorbeeld

Stel de leaseperiode duurt 48 maanden, de auto rijdt gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar en de leaseprijs hiervoor is € 239* per maand. Na 33 maanden wil je de auto inleveren en de auto heeft inderdaad gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar gereden.

Berekening 1 (op basis van het vorige tijdvak, looptijd 24 maanden)

 • De leaseprijs bij 24 maanden en een gemiddelde van 1-10.000 kilometer per jaar bedraagt € 289* per maand
 • Deze leaseprijs geldt dan vanaf het begin tot het einde van de lease
 • Jouw leaseprijs was € 239, maar had dus € 289 per maand moeten zijn. In deze berekening heb je € 50 per maand te weinig betaald
 • Dit betekent dat je voor 33 maanden het tekort van € 70,- moet bijbetalen
 • In totaal betaal je dus € 1.650 bij.

Berekening 2 (huidige tijdvak, looptijd 36 maanden)

 • De leaseprijs bij 36 maanden en een gemiddelde van 1-10.000 kilometer per jaar bedraagt € 249* per maand;
 • Deze leaseprijs geldt dan vanaf het begin tot het einde van de lease
 • Jouw leaseprijs was € 239, maar had dus € 249 per maand moeten zijn. In deze berekening heb je € 10 per maand te weinig betaald
 • Dit betekent dat je voor 33 maanden het tekort van € 10,- moet bijbetalen (samen € 330);
 • Daar komen de 3 resterende maanden van dit tijdvak nog bij, dus 3 keer € 249 (samen € 747)
 • In totaal betaal je dus € 1.077 bij.

Omdat de tweede berekening goedkoper is voor jou, betaal je ons in dit voorbeeld € 1.077 bij voortijdige beëindiging van het leasecontract.

*Fictieve leaseprijzen, alleen voor de voorbeeldberekening.

Wat zijn kilometerbundels?

Bij aanvraag van je auto kies je meteen de kilometerbundel die bij past bij jouw verwachte gebruik, bijvoorbeeld 1 tot 10.000 kilometer of 10.000 tot 15.000 kilometer. Aan het einde van de looptijd van jouw leasecontract kijken we naar het werkelijk aantal gereden kilometers. Zijn het er meer of minder en val je daardoor in een andere bundel, dan betaal je het tarief dat bij die bundel hoort. Bij een lagere bundel krijg je het verschil terug, bij een hogere bundel betaal je het verschil bij. Zie ook de volgende vragen hierover in de lijst.

Merk je gedurende het jaar dat de door jou gekozen kilometerbundel niet meer bij je rijgedrag past? Neem dan contact op met ons en bel 035 – 7600 613 of stuur een mail naar info@jamesautoservice.nl.

Wat gebeurt er als ik minder kilometers rijd dan afgesproken?

Als je met een lager aantal kilometers in een lagere bundel valt, krijg je het verschil terug.

Bijvoorbeeld:

 • Het tarief voor de kilometerbundel-stappen is €25 per maand voor een auto
 • Bij de aanvraag van jouw leasecontract dacht je tussen de 15.000 en 20.000 kilometer per jaar de rijden. Je koos dus voor deze bundel.
 • Na een jaar heb je slechts 13.500 kilometer gereden. Dit aantal valt binnen de grenzen van één bundel lager, namelijk de bundel 10.000 – 15.000 kilometer.
 • Je krijgt bij de verrekening daarom 12 x €25 = €300 terug.

Heb je zelf het idee dat je de verkeerde bundel hebt gekozen? Neem dan contact op met het hoofdkantoor via 035 – 7600 613 of stuur een mail naar info@jamesautoservice.nl.

Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan afgesproken?

Als het aantal kilometers dat je werkelijk hebt gereden buiten de gekozen kilometerbundel valt, zal je moeten bijbetalen.

Bijvoorbeeld:

 • Het tarief voor de kilometerbundel-stappen is € 25 per maand voor een auto;
 • Bij de aanvraag van jouw leasecontract dacht je tussen de 15.000 en 20.000 km per jaar te rijden. Je koos dus voor deze bundel.
 • Na een jaar heb je echter 22.500 km gereden. Dit aantal valt binnen de grenzen van één bundel hoger, namelijk de bundel 20.000 - 25.000 km.

Bij de verrekening zal je daarom 12 x € 25 = € 300 moeten bijbetalen.

Wat is de maximale prijs per kilometer bij meer kilometers?

Stel de teller laat bij inlevering zien dat je 501 kilometer méér hebt gereden dan afgesproken, dan kom je dus alsnog in een hogere kilometerbundel terecht. De contracten met een looptijd van 60 maanden zijn dan het duurst en hierin betaal je dus de maximale prijs per extra kilometer. Je betaalt dan namelijk (60 x €15)/501=€1,80 per kilometer (waarbij €15 als voorbeeld wordt genomen voor het verschil tussen de gekozen en actuele bundel).

Merk je gedurende je contract dat de door jou gekozen kilometerbundel niet bij je rijgedrag past? Neem dan contact op met het hoofdkantoor via 035 – 7600 613 of stuur een mail naar info@jamesautoservice.nl.

Wat als ik de grootste bundel (30.000 km) heb en ik rijd meer kilometers?

De kilometers boven het maximum worden tegen 9 cent per kilometer in rekening gebracht. Je mag overigens niet meer dan 250.000 km per jaar rijden.

Wat gebeurt er als er een automatische incasso niet slaagt?

Als het ons niet lukt om een bedrag te incasseren, of als je een bedrag onterecht storneert (terug laat boeken door de bank), dan laten wij je dit weten. Met daarbij de vraag om het bedrag alsnog aan ons over te maken.

Mocht je dit opnieuw weer niet doen, dan kunnen we de incasso uit handen geven. Daarnaast mogen we wettelijke achterstandsrente per maand over het bedrag dat je te laat betaalt in rekening brengen waardoor het te betalen bedrag hoger wordt.

Verwacht je dat je je maandbedrag in de toekomst niet (meer) kunt betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 035 – 7600 613. Dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat we de incasso uiteindelijk alsnog uit handen moeten geven.

Waarom is het bedrag op mijn eerste factuur hoger dan het afgesproken maandtarief?

Als de leaseauto later in een maand in gebruik wordt genomen, dan noemen wij dit een 'gebroken' periode. Je ontvangt dan aan het eind van de maand je eerste factuur waarop de hele volgende maand in rekening wordt gebracht, plus de dagen die je al hebt gereden in je eerste maand. Op de factuur vind je een heldere berekening terug. Vervolgens betaal je maandelijks het afgesproken leasetarief.

Heeft private lease invloed op mijn hypotheek?

Private lease kan inderdaad van invloed zijn op een nieuwe hypotheek: door te leasen ga je immers een maandelijkse betalingsverplichting aan. Sluit je een nieuwe hypotheek af, dan nemen hypotheekverstrekkers een deel van je leasebedrag mee in je inkomens-lastenberekening. Met deze berekening wordt bepaald wat je vrij besteedbaar inkomen is en of je in aanmerking kunt komen voor een hypotheek en zo ja, wat dan de maximale hoogte is. Deze berekening is dus persoons- en inkomensafhankelijk.

Wordt mijn kredietwaardigheid gecontroleerd tijdens het aanvraagproces?

Ja. Nadat de bestelling is geplaatst, doen wij een financiële toetsing.

Wordt een private leasecontract geregistreerd bij BKR?

Ja. Als je een private leasecontract afsluit, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel (BKR). Ook geven wij betalingsachterstanden van meer dan 60 dagen door aan het BKR. Hiermee willen wij voorkomen dat je problemen krijgt door schulden. In de leaseovereenkomst is hierover meer informatie te lezen.

Het bedrag dat wordt doorgegeven voor de BKR-registratie [ML1] is berekend op basis van looptijd x leasetarief x 65%. Klinkt ingewikkeld, maar stel je least via private lease een auto voor € 179* per maand, op basis van 48 maanden / 10.000 kilometer per jaar. Dan wordt het bedrag dat wij doorgeven aan het BKR: 48 maanden x € 179 x 65% = € 5.584,80. Kijk voor meer informatie op www.bkr.nl.

Wat gebeurt er als ik mijn baan verlies?

Mocht je als contracthouder je baan verliezen en hierdoor je maandelijkse termijnen niet meer kunt betalen, neem dan meteen contact op met ons via 035 – 7600 613. Wij bespreken dan de mogelijkheden om bijvoorbeeld de looptijd van de overeenkomst aan te passen en/of te beëindigen.

Wat gebeurt er bij het overlijden van contracthouder?

Niet iets waar je vooraf mee bezig wilt zijn, maar het is wel goed om je hierover te laten informeren. Om te beginnen is het belangrijk dat nabestaanden het overlijden bij ons melden door te bellen met 035 – 7600 613 of een e-mail te sturen naar info@jamesautoservice.nl. Wij bespreken dan samen de wensen en verwachtingen, maar het is wel belangrijk om te weten dat nabestaanden zich moeten houden aan de gemaakte afspraken. Dit kan gaan over het betalen van openstaande leaseprijzen, andere kosten of over het inleveren van de auto conform de afspraken.

Waar vind ik de algemene voorwaarden van JAMES Autoservice?

Ga naar onze website voor de Algemene Voorwaarden. In deze Algemene Voorwaarden lees je alles over wat je van ons mag verwachten en wat wij van jou verwachten. Helder.

Mocht ik een klacht hebben, waar kan ik dan terecht?

Wij doen vanzelfsprekend ons uiterste best om alles vlekkeloos te laten verlopen en jou op alle gebieden te ontzorgen. Heel soms gaat er wel eens iets mis of voldoet iets niet aan jou verwachting. Wil je hierover met ons in contact komen, dan kun je je klacht opmerking melden via info@jamesautoservice.nl. Leidt dit niet tot een oplossing, dan is het mogelijk om de Geschillencommissie Private Lease te benaderen. Zie ook de Algemene Voorwaarden Keurmerk Private Lease.